Genel

Tespiti Güç Bir İmza Sahteciliği Yöntemi

Tespiti Güç Bir İmza Sahteciliği Yöntemi “Serbest Taklit”: Bir Olgu Sunumu
A Hard-to-Detect Signature Forgery Method “Freehand Simulation”: Case Report
Güven Seçkin Kırcı1, Halil İlhan Aydoğdu1, Hasan Okumuş1, Erdal Özer1,2
Ahmet Eryılmaz4 İsmail Birincioğlu3
1Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Trabzon
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü, Trabzon
3Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Balıkesir
4Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
Özet
İmza; atan kişiyi kesin bir şekilde belirleyen ve atıldığı belgeyi onaylama iradesini belirten, kişiye ait el yazısı yanında her çeşit işarete verilen isim olarak tanımlanmaktadır. Kişinin kendisi tarafından atılmayan yani kendi eli ürünü olmayan sahte imzalar çeşitli yöntemler kullanılarak elde edilmektedirler. Bunlar, üstten kopyalama, bakarak taklit, serbest taklit yöntemi ile atılan imzalar, üzerinde imza ihtiva eden pulların sökülerek başka belgelere nakli, bilgisayar ve fotokopi teknolojileriyle atılan imzalar ve hayali kişiler adına atılmış uydurma imzalar olarak sıralanabilmektedir. Buna son zamanlarda icat edilerek giderek artan sıklıkla karşılaştığımız imza makineleriyle atılanlar eklenebilir. Sıraladığımız bu yöntemler içerisinde “Serbest Taklit Yöntemi” ile yapılan imza sahteciliği belirli yönleriyle diğer yöntemlerden ayrılmaktadır. Serbest Taklit Yöntemi ile atılan imzalarda sahteci, günlerce atacağı imzaya özen içinde çalışıp denemeler yaparak, imzayı tüm yönleriyle hafızasına alır ve taklidini oluşturabileceğine kanaat getirdiğinde bir bütün olarak atar. Sahtecinin birçok kez deneme yapma şansı olması nedeniyle de orjinale oldukça benzeyen, tespiti güç bir imza modeli ortaya çıkması hiç te uzak bir ihtimal değildir. Bu nedenlerden ötürü, farklılıklar detaylarda gizli kalabilmektedir. Birçok özelliğiyle bu yöntem, incelemeciler açısından ortaya çıkarılması en güç olan sahtecilik tipidir.
Olgumuza konu olan inceleme konusu imzaya ve karşılaştırma imzalarına baktığımızda, hız, işleklik, istif, eğim, kalem bası dereceleri de dahil olmak üzere birçok tanı unsuru yönünden birbirine benzer özellikler içerdiklerini görmekteyiz. Ancak imzalar daha ayrıntılı incelendiğinde; özellikle başlangıç ve bitiş noktalarında, ara grama yapıları ve sayılarında, imzaların dikey olarak yukarı doğru çıkan ve aşağı doğru inen gramalarında, kement ve kıvrımlarında ciddi farklılıklar olduğu anlaşılmaktadır. Bu yönleriyle değerlendirildiğinde olgumuzun konusu olan imzaların, serbest taklit yöntemiyle atılmış oldukları kanaatine varılmıştır.
Bu çalışmada tespiti nispeten güç olan bir imza sahteciliği olgusunun örnek görüntülerle sunulması ve bu konuda dikkatli olunması gerekliliğine ve deneyimli uzman görüşü alınmasının önemine vurgu yapılması amaçlanmıştır.
Kaynak: Adli Tıp Bülteni – Cilt 24 Sayı 1 (2019)  Yayın Tarihi: Mart 29, 2019

 
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı

https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/
 

 

Posted by Bulent
Genel

Belgede Tahrifat İncelemesi

 

 
Belgelerde Tahrifat İncelemesi
Üzeri farklı bir kalemle karalanmış ya da kimyasal kapatıcı (daksil vb.) maddesi ile kapatılmış yazı ve rakamların tespiti, belgenin orijinal halini hiç bozmadan, teknik cihazlar kullanmak suretiyle mümkündür.
.
It is possible to determine the text and numbers which are scratched with a different pen or covered with chemical sealant (correction fluid etc.) by using technical devices without breaking the original form of the document.
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı
https://www.sahtecilikgrafolojiuzmani.com/
https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/
 

Posted by Bulent
Genel

İmza İncelemesi Sahteliğinin Tespiti

İmza, resmi ve özel belgelerin geçerlilik kazanabilmesi için, belge üzerinde bulunması gerekli en önemli unsurlardan birisidir.

İmzasız bir belgenin, şahıslara ne hak ne de borç sağlaması mümkün değildir. Yani, belgelerin hukuken geçerli olabilmesi için imzalı olmaları gerekir. Bu nedenle, en çok başvurulan sahtecilik de imza sahteciliği olmaktadır.

İmza sahteciliği; bir şahsın imzasının, başka şahıs veya şahıslarca kopya, taklit, montaj, imza makinesi kullanma veya benzeri yöntemlerle oluşturulması ve bunu kullanılmasıdır.

İmza sahteciliğine maruz kalmamak için, imzamızın kaligrafik ve karakteristik özellikler ihtiva etmeyen, basit tersimli imza olmasından kaçınmalıyız.

Çünkü, İmzadaki kaligrafik ve karakteristik özellikler ile itiyadi unsurların varlığı, imzanın sahte olup olmadığının belirlenmesinde önemli unsurlardandır.

Özellikle senet, çek ve sözleşme gibi belgelere sahte imza atmak suretiyle gerçekleştirilen sahtecilik ve dolandırıcılık suçları ülkemizde oldukça yaygın olan suç türlerindendir. İmzanın adli belge inceleme uzmanları tarafından incelenmesi sonucunda, gerçek olup olmadığının anlaşılması mümkündür.
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı
https://www.sahtecilikgrafolojiuzmani.com/
https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/
 

Posted by Bulent
Genel

Adli Belge İnceleme Uzmanı Kimdir?

 

Belge inceleme uzmanı, belgelerle ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için çalışma ve araştırma yapma konusunda uzmanlaşmış kişidir. Belge “inceleme uzmanı”nın sadece el yazısı, daktilo yazısı ve printer çıktıları üzerinde uzmanlaşması yeterli değildir aynı zamanda sahtecilik, kağıt ve mürekkep analizi, tahrifatlı belgeler ve belge hazırlanmasında kullanılan tüm teknik cihaz ve yöntemler üzerinde de uzmanlaşması gerekir. Belge inceleme uzmanını sadece belgenin çeşitli unsurlarını tetkik etmek üzere uzmanlaşmış kişi olarak düşünmemek gerekir; bu kişi aynı zamanda elde ettiği bilgileri yorumlayabilmelidir.
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı
https://www.sahtecilikgrafolojiuzmani.com/
https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/

Posted by Bulent
Genel

Senet Düzenlenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Senetleri tanzim ederken aynı (bir tek) kalemin kullanılmasına dikkat ediniz.
Senetlerin tanziminde kullanılan kalemi siz tedarik ediniz.
Senetleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamlarda düzenleyiniz.
Senet muhtevasındaki yazıların mümkünse tümünü, en azından “borçlu adı, soyadı,  adresi” bilgilerini borçluya kalem ile yazdırınız.
Kimseden başka ortamda imzalanarak getirilmiş senet almayınız.
Kimseye imzalı boş senet vermeyiniz.
Tanımadığınız kişilerden ciro yoluyla senet almayınız.
Senede borçlu olarak imza atacak kişiyi önceden tanımıyorsanız, senede yazdığı kimlik bilgileri ile şahsın kimlik belgesindeki bilgilerin kontrolünü yapınız.
Senet düzenlenirken hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümlerini doldurunuz.
Senedin rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlerine meblağları yazdıktan sonra meblağların baş ve son kısımlarına ilave yazı ve rakam yazılamayacak şekilde kapatma çizgileri ile kapatınız.
Verilen senetlerin bir fotokopisini muhafaza ediniz.
Borcunuzu ödedikten sonra aldığınız senetteki imzaların size ait olup olmadığını kontrol ediniz.
Ödenmiş senetlerin üzerine ödendiğine dair şerh düşürüp tahrif etmeden bir müddet saklayınız.


Bülent AYDOĞMUŞ Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı

 

Fotoğraf kaynağı: https://www.esnafkefalet.net


 


ı

Posted by Bulent