Genel

İmza İncelemesi Sahteliğinin Tespiti

İmza, resmi ve özel belgelerin geçerlilik kazanabilmesi için, belge üzerinde bulunması gerekli en önemli unsurlardan birisidir.

İmzasız bir belgenin, şahıslara ne hak ne de borç sağlaması mümkün değildir. Yani, belgelerin hukuken geçerli olabilmesi için imzalı olmaları gerekir. Bu nedenle, en çok başvurulan sahtecilik de imza sahteciliği olmaktadır.

İmza sahteciliği; bir şahsın imzasının, başka şahıs veya şahıslarca kopya, taklit, montaj, imza makinesi kullanma veya benzeri yöntemlerle oluşturulması ve bunu kullanılmasıdır.

İmza sahteciliğine maruz kalmamak için, imzamızın kaligrafik ve karakteristik özellikler ihtiva etmeyen, basit tersimli imza olmasından kaçınmalıyız.

Çünkü, İmzadaki kaligrafik ve karakteristik özellikler ile itiyadi unsurların varlığı, imzanın sahte olup olmadığının belirlenmesinde önemli unsurlardandır.

Özellikle senet, çek ve sözleşme gibi belgelere sahte imza atmak suretiyle gerçekleştirilen sahtecilik ve dolandırıcılık suçları ülkemizde oldukça yaygın olan suç türlerindendir. İmzanın adli belge inceleme uzmanları tarafından incelenmesi sonucunda, gerçek olup olmadığının anlaşılması mümkündür.
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı
https://www.sahtecilikgrafolojiuzmani.com/
https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/
 

Posted by Bulent