Genel

Senetlerde Gerçekleştirilen Tahrifatlar

 

 

Senet, çek, sözleşme vb. belgelerin düzenlenmesine mükabil, belgelerin meblağlarında, tarihlerinde ya da özellik ihtiva eden diğer bilgilerinde, silme, ilave etme veya değiştirme gibi sahtecilik işlemleri neticesinde belgelerin orijinalliği bozularak, taraflar zarara uğratılmaktadır. İşte böyle durumlarda belgelerin, sahtecilik ve grafoloji uzmanlarınca yapılacak teknik incelemeler neticesinde sahteciliğin tespit edilmesi mümkündür.
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı
https://www.sahtecilikgrafolojiuzmani.com/
https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/
 

Posted by Bulent
Genel

Belge Sahteciliği Nedir?

 

Belge sahteciliğini, mevcut olan gerçek bir belgenin model alınması suretiyle ve gerçek gibi kullanmak amacıyla, taklidinin imal edilmesi veya gerçek belge üzerinde silinti, kazıntı, ilave ya da fotoğraf değişikliği yapmak suretiyle bilgilerin tümünün veya bir kısmının değiştirilmesi ve bu belgelerin kullanılması veyahut belgenin karalama, lekeleme, yakma ya da yırtma neticesinde okunamaz duruma getirilmesi şeklinde tanımlayabiliriz.

Sahteciliğin önlenmesi amacıyla kimlik, pasaport, vize, çek, banknot, vb. belgelerde sahteciliği önlemek amacıyla yüksek güvenlik özellikleri bulunmaktadır. Adli Bilimler, kriminal sorunların aydınlatılması için hukuka bilirkişilik hizmeti veren, multidisipliner bir alandır. Adli Bilimler şemsiyesi altında bulunan Adli Belge İnceleme alanında eğitimli olan belge inceleme uzmanları belgelerin sahte olup-olmadıkları veya üzerlerindeki bilgilerde tahrifen değişiklik yapılıp-yapılmadığının tespitine yönelik, optik aletler ve cihazlar yardımıyla yaptıkları incelemeler neticesinde belge sahteciliğinin tespitini yaparlar.
Bülent AYDOĞMUŞ
Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı
https://www.sahtecilikgrafolojiuzmani.com/
https://www.instagram.com/sahtecilikgrafolojiuzmani/
 

 

Posted by Bulent
Genel

Senet Düzenlenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Senetleri tanzim ederken aynı (bir tek) kalemin kullanılmasına dikkat ediniz.
Senetlerin tanziminde kullanılan kalemi siz tedarik ediniz.
Senetleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamlarda düzenleyiniz.
Senet muhtevasındaki yazıların mümkünse tümünü, en azından “borçlu adı, soyadı,  adresi” bilgilerini borçluya kalem ile yazdırınız.
Kimseden başka ortamda imzalanarak getirilmiş senet almayınız.
Kimseye imzalı boş senet vermeyiniz.
Tanımadığınız kişilerden ciro yoluyla senet almayınız.
Senede borçlu olarak imza atacak kişiyi önceden tanımıyorsanız, senede yazdığı kimlik bilgileri ile şahsın kimlik belgesindeki bilgilerin kontrolünü yapınız.
Senet düzenlenirken hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümlerini doldurunuz.
Senedin rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlerine meblağları yazdıktan sonra meblağların baş ve son kısımlarına ilave yazı ve rakam yazılamayacak şekilde kapatma çizgileri ile kapatınız.
Verilen senetlerin bir fotokopisini muhafaza ediniz.
Borcunuzu ödedikten sonra aldığınız senetteki imzaların size ait olup olmadığını kontrol ediniz.
Ödenmiş senetlerin üzerine ödendiğine dair şerh düşürüp tahrif etmeden bir müddet saklayınız.


Bülent AYDOĞMUŞ Sahtecilik ve Grafoloji Uzmanı

 

Fotoğraf kaynağı: https://www.esnafkefalet.net


 


ı

Posted by Bulent